Veelgestelde vragen

Hier vindt u een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

 1. Laatst bijgewerkt op
 1. Naar Bulgarije komen
 2. Eigendom kopen in Bulgarije?
 3. Goed om weten als u met de auto door Bulgarije reist
 4. U gaat weg uit Bulgarije
 5. Paspoort of identiteitskaart kwijt?

 
Naar Bulgarije komen

 
Eigendom kopen in Bulgarije?


Het is nu mogelijk voor EU Burgers om in Bulgarije vastgoed te kopen. Enkel voor landbouwgrond zijn er nog beperkingen. Hiervoor moet men sinds minstens 5 jaar officieel in het land wonen, of de aankop doen via een vennootschap die al sinds minstens 5 jaar bestaat. 

Belgen die in Bulgarije in vastgoed willen investeren moeten zeer voorzichtig zijn. Er werden ons dubieuze praktijken gemeld vanwege tussenpersonen en bedrijven van zowel Bulgaarse als andere Europese nationaliteit. Gelet op de complexiteit van deze dossiers en de wettelijke en rechterlijke context in Bulgarije is het meestal moeilijk, tijdrovend en duur voor de slachtoffers van bedrog om bij de rechtbanken herstel te verkrijgen. Het is dus aangeraden zeer voorzichtig te zijn bij elke vastgoedoperatie. 

 
Goed om weten als u met de auto door Bulgarije reist


Elke automobilist wordt geacht het verkeersreglement na te lezen en zich te houden aan de snelheidsbeperkingen. Wie door Bulgarije reist moet binnen de 30 kilometer na het oversteken van de grens een vignet kopen (benzinestation). De Bulgaarse politie controleert erg actief en kan bij zware overtredingen het rijbewijs van de chauffeur intrekken.

Omdat de Bulgaarse agenten zelden een vreemde taal spreken, is het nuttig zich vertrouwd te maken met uw rechten en plichten. U vindt meer informatie in deze brochure die werd gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Enkele belangrijke punten:

 • Identificeer altijd de naam en het nummer van de agent die u verbaliseert.
 • In geval van overdreven snelheid moet de agent u een document kunnen laten zien waarop uw snelheid staat aangegeen.
 • U vraagt een proces-verbaal ("akt") waarmee u naar de bank gaat en de boete betaalt. Er moet nooit worden betaald aan de agent. Als u dat toch doet, bent u medeschuldig aan corruptie.
 • Ook aan de grens moet niemand worden betaald. Het wegenvignet is niet te koop aan de grens.
 • Het nummer van de hulpdiensten is 112.

Als u klachten hebt over corruptie bij de politie kunt u bellen op het nummer +359 2 982 22 22. Op de website van het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u ook anoniem klacht indienen.

 
U gaat weg uit Bulgarije


Gelieve dan de ambassade te laten weten dat u vertrekt. Op die manier blijven onze gegevens actueel.

 
Paspoort of identiteitskaart kwijt?


Telefoneer naar: 
00800 2123 2123 of 32 2 518 2123

of surf naar www.checkdoc.be