Ambassade van België in Bulgarije

België in Bulgarije

Welkom op onze website!
 

Informatie COVID-19

Informatie over eventuele terugkeer naar België: het principe is dat alle Belgen (ongeacht of ze hun domicilie in België hebben of niet), residenten van lange duur, en personen met wettelijke verblijfplaats in België naar België kunnen terugkeren. Voor informatie over de nieuwe modaliteiten inzake terugkeer naar België, in voege vanaf 30/12/2020, kan u terecht op: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Er zijn nog steeds commerciële vluchten van Bulgarije naar België of buurlanden, maar minder frequent dan voorheen.

Reizen vanuit België naar Bulgarije: er is geen thuisquarantaine verplichting bij aankomst in Bulgarije, maar u zal worden gevraagd een declaratie in te vullen. Gelieve voor meer info hierover ons reisadvies te raadplegen. Het niet naleven van de lokale coronaregelgeving kan leiden tot zware sancties.  

Nuttige Belgische websites:
www.diplomatie.belgium.be 
https://www.info-coronavirus.be

 
Bulgarije
 

BREXIT

Post-Brexit procedures, controls, handling, and traffic flows in/to Belgian seaports

Brexit is a fact. From the 1st of January 2021 onwards, the United Kingdom will no longer be part of the customs union and the internal market of the European Union. The controls and procedures that are applied at the external border of the EU will then also be applied to freight from and to the United Kingdom.

Belgium is an important logistic hub in Europe providing freight handling and shipping services for businesses in various European countries. Belgian authorities and ports are well accustomed to handling requirements and procedures for freight to and from countries outside of the EU.  They have been preparing for the new situation with regard to the United Kingdom.

In order to best prepare for these new procedures, controls, and traffic flows, and thus ensure a smooth flow of goods to and from the UK via Belgian ports, companies exporting, importing and transporting freight to and from the UK can find an overview of webpages with relevant information hereafter:

  1. New procedures and controls for transport from and to the UK
  1. Handling sequence of traffic flows undergoing the procedures at the Belgian seaports and the use of port community ICT-systems in this context
  1. Real Time traffic information

 

U bent een Belg die onlangs naar Bulgarije is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Sofia? U reist als toerist door Bulgarije en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Bulgarije gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.
 

Nieuws

23 feb

Op maandag 22 februari heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de Ontwapeningsconferentie in Genève toegesproken tijdens het High Level segment. De Ontwapeningsconferentie, waarvan België permanent lid is, werd in 1979 ingesteld. Tot dusver is het het enige multilaterale instrument dat gewijd is aan onderhandelingen over ontwapeningsakkoorden. Ontwapening en non-proliferatie zijn cruciale thema's voor de internationale vrede en veiligheid en vormen dan ook een prioriteit voor het buitenlands beleid van België.

22 feb

Vandaag, 22 februari, is in Genève de 46ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad begonnen die zal lopen tot en met 23 maart. Ter gelegenheid van die zitting heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès het ministeriële gedeelte van de zitting toegesproken, de prioriteiten van de Belgische regering voorgesteld en enkele beschouwingen gegeven over de huidige uitdagingen op het gebied van de mensenrechten.

22 feb

Vandaag, maandag 22 februari, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Benelux, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), mevrouw Fatou Bensouda, en haar collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de EU uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met de 27 EU-ministers voorafgaand aan de maandelijkse zitting van de Raad Buitenlandse Zaken. Mevrouw Bensouda begon haar mandaat als aanklager in 2012 en zal het in juni van dit jaar neerleggen.

12 feb

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen het Gebruik van Kindsoldaten herbevestigt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès het aanhoudend Belgisch engagement voor de verbetering van de bescherming van kinderen in gewapend conflict. De Verenigde Naties willen het lot van deze kinderen verbeteren door de zes meest ernstige schendingen van kinderrechten aan te pakken: doden en verminken, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen of ziekenhuizen, het ontzeggen van toegang tot humanitaire hulp en tenslotte, het rekruteren van kindsoldaten.

26 jan

Op 26 januari 2021 is het honderd jaar geleden dat ons land diplomatieke betrekkingen opstartte met Estland en Letland, nadat ons land hun onafhankelijkheid in 1921 erkende. België bleef bij deze historische beslissing in de jaren die volgden op de Tweede Wereldoorlog en stond deze landen bij toen zij in 1991 hun onafhankelijkheid herwonnen.