Ambassade van België in Bulgarije

België in Bulgarije

Welkom op onze website!
 

Informatie COVID-19

Informatie over eventuele terugkeer naar België: het principe is dat alle Belgen (ongeacht of ze hun domicilie in België hebben of niet), residenten van lange duur, en personen met wettelijke verblijfplaats in België naar België kunnen terugkeren. Voor informatie over de nieuwe modaliteiten inzake terugkeer naar België, in voege vanaf 30/12/2020, kan u terecht op: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Er zijn nog steeds commerciële vluchten van Bulgarije naar België of buurlanden, maar minder frequent dan voorheen.

Reizen vanuit België naar Bulgarije: er is geen thuisquarantaine verplichting bij aankomst in Bulgarije, maar u zal worden gevraagd een declaratie in te vullen. Gelieve voor meer info hierover ons reisadvies te raadplegen. Het niet naleven van de lokale coronaregelgeving kan leiden tot zware sancties.  

Nuttige Belgische websites:
www.diplomatie.belgium.be 
https://www.info-coronavirus.be

 
Bulgarije
 

BREXIT

Post-Brexit procedures, controls, handling, and traffic flows in/to Belgian seaports

Brexit is a fact. From the 1st of January 2021 onwards, the United Kingdom will no longer be part of the customs union and the internal market of the European Union. The controls and procedures that are applied at the external border of the EU will then also be applied to freight from and to the United Kingdom.

Belgium is an important logistic hub in Europe providing freight handling and shipping services for businesses in various European countries. Belgian authorities and ports are well accustomed to handling requirements and procedures for freight to and from countries outside of the EU.  They have been preparing for the new situation with regard to the United Kingdom.

In order to best prepare for these new procedures, controls, and traffic flows, and thus ensure a smooth flow of goods to and from the UK via Belgian ports, companies exporting, importing and transporting freight to and from the UK can find an overview of webpages with relevant information hereafter:

  1. New procedures and controls for transport from and to the UK
  1. Handling sequence of traffic flows undergoing the procedures at the Belgian seaports and the use of port community ICT-systems in this context
  1. Real Time traffic information

 

U bent een Belg die onlangs naar Bulgarije is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Sofia? U reist als toerist door Bulgarije en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Bulgarije gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.
 

Nieuws

30 jul

Tijdens de Global Education Summit van 28 en 29 juli in London, met als thema “Raise your hand”, heeft Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir een Belgische bijdrage aangekondigd voor het werkingsplan 2021-2025 van Global Partnership for Education. GPE is een internationaal fonds dat universele toegang tot onderwijs bevordert voor zowel meisjes als jongens en momenteel actief is in een 90-tal landen.

22 jul

België heeft besloten noodhulp te verlenen aan Tunesië, na een verzoek dat dit land via het Europees mechanisme voor civiele bescherming (EUCPM) heeft ingediend in het kader van de strijd tegen COVID-19. Tunesië, dat momenteel wordt geconfronteerd met een ernstige verslechtering van de gezondheidssituatie en een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames, heeft de Europese partners op de hoogte gesteld van specifieke behoeften die nodig zijn om hoofd te kunnen bieden aan deze situatie, onder meer inzake vaccins.

12 jul

België heeft besloten noodhulp te verlenen aan Namibië, na een verzoek dat het land via het Europees mechanisme voor civiele bescherming indiende, in het kader van de strijd tegen COVID-19. De laatste weken wordt Namibië geconfronteerd met een ernstige verslechtering van zijn gezondheidstoestand en een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Die situatie heeft geleid tot een grote behoefte aan beschermende uitrusting.

01 jul

In 1995 werd een ambitieus akkoord bereikt over twaalf domeinen voor actie voor de bevordering van de rechten van vrouwen en meisjes – de zogenaamde ‘Beijing Verklaring en Platform voor Actie’. Sindsdien werden vele initiatieven en concrete beleidsmaatregelen genomen voor de verwezenlijking van het Actieprogramma. België heeft zich in de loop der jaren actief ingezet, zowel in eigen land als internationaal, om gendergelijkheid te bevorderen. 

29 jun

De dertigste plenaire vergadering van de Nuclear Suppliers Group (NSG) vond plaats in Brussel, onder Belgisch voorzitterschap, van 22 tot 25 juni 2021. De NSG is een multilateraal regime dat tot doel heeft nucleaire proliferatie te voorkomen door controle op de export van materialen, uitrusting en technologie die gebruikt kunnen worden om kernwapens te maken.